Skriv ut

2007

Follo krets påmeldt i Holmenkollstafetten
Follo krets har nå meldt på et lag i Holmenkollstafetten. Totalt skal 15 etapper gjennomføres og interesserte bes melde seg allerede nå til lagets trener Bernt Inge Stormoen
Åsspeiderne gir ut jubileumsavis
Åsspeiderne har tenkt å markere sine 85 år som aktive i Ås på mange forskjellige måter. Først ut er Jubileumsbudstikke – utvidet utgave av medlemsavisen Budstikka som nå er inne i sitt 16. leveår.
Alaska 2008
Dato for Alaskaturen er klar; vi flyr fra Norge fredag 25. Juli og Lander her igjen tirsdag 19. august. Foreløpig er vi seks stykker som skal på tur, vi håper at noen flere vil være med!
Kretsnytt vant igjen
NSF har i mange år hatt en kåring av beste krets- og gruppeaviser, kalt Den Gylde Fjærpenn. I siste nummer av Speideren var det igjen tid for å kåre en vinner, og igjen var det Follo Kretsnytt som ble rangert høyest. - Dette var veldig bra. Flotte bilder, fine ingresser og titler, barn på forsida og mye morsomt stoff. En hel redaksjon jobber sammen om produktet. Dette er noe å strekke seg etter, sier jurymedlem Alexander Vestrum. Det er ikke lenger mange kretser som har klart å opprettholde en avis. Dessuten er vår avis den eneste som er et rent journalistisk produkt. Derfor er det både hyggelig og et godt tegn å få tilbakemeldinger som dette. - Follo er i en særstilling, dette er nok en sterk identitetsskaper og kulturbygger i kretsen, mener Karen Johanne Strømstad, generalsekretær i NSF.
1. Ski størst i Follo
1. Ski har nå tatt over plassen som kretsens største gruppe. 1. Langhus som har vært kretsens største gruppe en årrekke, er passert av 1. Ski med et enkelt medlem. 1. Ski speidergruppe har i flere år jobbet målrettet med utvikling av gruppa og resultatene ser vi nå blant annet i medlemsstatistikken.
Ledig vikariat som prosjektleder
Barne- og ungdomsrådet i Oslo utlyser et et-årig vikariat med mulighet for forlengelse. Vil du være med å gjøre organisasjonslivet i Oslo sterkere, bredere og mer mangfoldig? BURO søker en selvstendig og engasjert person som vil ha hovedansvaret for et mer allsidig organisasjonsliv i Oslo.
JOTI på Myrvoll
32 speidere overnattet på Myrvoll speiderhus da Myrvollspeiderne for første gang deltok på JOTI. I tillegg til 20 aktive pc`er var det også JOTA-aktivitet. Radioamatør Erling Langemyr (LA3BI) ledet JOTA-delen av arrangementet.
Reisestipend 2008
Med forbehold om Stortingets godkjennelse, utlyses hermed reisestipend for 2008 for studieledere og instruktører som arbeider med voksenopplæring i studieforbund og deres medlemsorganisasjoner.
Smålig av NSF
Norges skal for første gang sende deltakere til VM i vinterspeiding. Fra Myrvoll har Follo to deltakere som kommer til å representere norsk speiding, kretsen og gruppa på en ypperlig måte. Myrvoll speidergruppe har sett hvor viktig denne deltakelsen er og har støttet speiderne med økonomiske midler. Det samme har Follo krets med trygghet i at dette er gode speidere som kommer til å representere oss på en flott måte. "Norges speiderforbund, det samme forbundet som bruker penger i bøtter og spann på Mentorsamlinger og en rekke andre mindre aktverdige tiltak, har derimot ikke støttet de norske deltakerne med en eneste krone. Det er smålig", sier visekretsleder Terje Myhr
Siggerudnisser på radio man.10.des
Siggerudspeiderne har mikrofonen i årets siste 'Alltid Beredt' på Radio-ØB.Man.10.des KL: 20.00 på FM 99,0 blir det nissespeiding.Det blir tips til julegaver du kan lage selv,julesang og besøk av nissen i studio.
Knut Mæhlum gjenvalgt som gruppeleder
1. Ås har avholdt gruppeting og der ble Knut Mæhlum gjenvalgt som gruppeleder for to nye år. Det blir ellers flere markeringer for 1. Ås i 2008. Gruppa fyller 85 år og speiderhytta deres, Trampen, blir 25 år
Speider-LAN i regi av JC
Nest siste helga i november ble det arrangert Speiderlan på SKi Speiderhus. 15 personer deltok på lanet, hvor de spilte cs, ghostrecon, ra2 og mange andre spill. Det var fire personer som gjennomførte PHP kurset. Utenom å leke med pc'r hadde de en egen Xbox krok med sofa der man kunne spille gitar hero og andre multiplayer spill. Helgen ble gjennomført, for mange med lite søvn og noen ingen søvn i hele tatt.
Follospeidere til VM i vinterspeiding
28. februar til 3. mars 2008 arrangeres det verdensmesterskap i vinterspeiding på Kandersteg internasjonale speidersenter i Alpene. Norge stiller med tre deltakere hvorav to av de er fra Follo. Martin Stormoen og Kim Robert Halvorsen fra Myrvoll skal forsvare landets ære i konkurranse med speidere fra hele verden
Speidere i Nissetog
1. søndag i advent var speidere i 8. Moss og 1. Jeløy med på julegateåpning i Moss. Dette er en over 40 år lang tradisjon og speidere gikk foran med flaggborg og fakkelnisser. Det hele ble avsluttet med tenning av julegrana foran kirken.
Grautfesten er avlyst
Julestria har satt inn for fullt i Follo og julekvelden kom litt brått på kjerringa i år. På grunn av få interesserte har kretsstyret etter en totalvurdering bestemt seg for å avlyse årets grautfest
Grøtfest
Da er det igjen klart for Grøtfest i kretsen. En felles avslutning for alle Rovere og ledere i kretsen.
Terminliste
2007 er snart over, men vi stopper ikke der. Kretsens terminliste for 2008 er allerede på vei ut. Arrangementer fram til mars ligger nå på nett.
Vellykket Juletur
Høstturen for Roverne i Follo ble en stor suksess.
RoverTur med Juleglede
Nå til helgen er det tur for alle rovere i kretsen. Et stort juleverksted med alt fra dorullnissser til pepperkaker. Julemusikk og film skal sette stemningen for turen og tiden vi går inn i.
Er demokratiet truet?
En kanskje brutal overskrift, men gårsdagens kretsting gikk i glemmeboka for mange. Uten de "sovende gruppene", så møtte bare 47 av potensielt 164 delegater (29%) på gårsdagens kretsting. 1. Ski og 1. Langhus er kretsens to største grupper. Hadde de to gruppene blitt enige om hvordan de ville hatt ting i kretsen og stilt opp med alle sine delegater, ville de hatt flertall 29 mot 27 stemmer. Hvis to grupper så enkelt kan få flertall, er det urovekkende for resten av kretsen?
Knallbra roverstevne
Over 150 rovere fra hele landet storkoste seg i helgen på "Innsatt", Roverstevnet 2007. Også årets stevne ble holdt i Ski, etter at roverlaget til Nordby 1 tok over hele arrangementet på kun noen ukers varsel. De gjorde en kjempejobb på rekordtid, og deltakerne kunne hele helgen delta på fengslende aktiviteter. Vi kan blant annet bekrefte at det går fint å rømme med sammenknyttede laken! Middagen var ikke akkurat vann og brød, men et solid koldtbord, og kvelden var fylt med underholdning i form av live band og Singstar. Deltakerne var med på leken, og noen ankom til og med stevnet med politieskorte og fotlenker! Kort sagt en knakende bra helg, og en stor takk til Nordby1 på vegne av resten av rovernorge!
LAN på Ski Speiderhus
Tidligere Speiderombud JC Vollar arrangerer LAN for datainteresserte speidere i Follo. Vil du spille sammen med andre speidere siste helgen i november bør du se på informasjonene om arangementet på linken under!!
Peffkurs 3
Over 20 peffer og asser har deltatt på peffkurs 3 med patruljene sine. Turen har vært enkel, med unntak av litt vind og regn, peffene og assene har likevel fått prøvd seg, da kurset stiller strenge krav til for- og ettarbeid i tillegg til selve turen
Myrvollspeiderne oppgraderer
Myrvollspeiderne har oppgradert sine nettsider. Nyheter er sortert etter enhetsnivå, bildegalleriet er forbedret med ny funksjonalitet, nyhetsarkiv er på plass og veivisninger kan knyttes mot Google maps
Nettside for speiderledere
Speiderstuff er en kommersiell nettside som ønsker å selge ferdige aktivitetspakker til bruk på speidermøter. Bak firmaet står 21 år gamle Eli-Britt Edvardsen som har over ti års erfaring som speider.
Bli med på lederkurs!
Siste helgen i oktober er det klart for årets kurshelg. Stedet er Nesparken i Moss, og her blir det mulighet for både nye og gamle ledere å få faglig påfyll og sosial inspirasjon. Det blir arrangert Sikkerhetskurset, Programkurset, Gruppelederkurset og mange emnekurs. Påmeldingsfristen er fredag 19. okt!
Peffkurs 2
Kanskje tidenes beste Peffkurs-2-gjeng er vel hjemme etter en flott helg i Gaupesteinsmarka. God mat, gå-seg-bort-i-mørket og mye moro er viktige stikkord etter helgas Peffkurs 2.
Kretsstyreseminar
Kretsstyre og ombudene er på seminar. Vi tar for oss langtidsplan og neste års budsjett og terminliste. Resultatene kommer ut til gruppene i form av innkalling til kretsting.
Oppegårdspeiderne er "Alltid beredt"
I kveld sitter Oppegårdspeiderne bak mikrofonene når denne ukes sending av "Alltid beredt" går på lufta klokken 2000. Oppegårdspeiderne driver for tiden med et stort prosjekt på "Elverhøy" hvor de bygger en ny, flott lavocamp som skal være base for deres speiderarbeid i årene fremover.
Oppussing av Stallerud
En av kretsens mest populære speiderhytter får en opprutsning denne høsten. Etter en oversvømmelse inne i hytta og trøbbel med vanninntaket, skal blant annet en trykktank byttes ut. I tillegg skal det utføres annet generelt vedlikehold og vedhogst. Hytta vil som tidligere kjent være stengt for utleie hele høsten, men dugnadsgjengen håper å åpne hytta for bruk igjen når vintersesongen starter
Treningsløp i kveld
I kveld arrangerer Kolbotn & Skimt orienteringslag åpent treningsløp fra OMA på Sofiemyr. Start er mellom klokken 18 og 19 og hver deltaker må betale 20 kroner for et kart. Det tilbys fire ulike løyper med varierende vanskelighetsgrad og lengde
Nordby arrangerer Roverstevnet
Når Kristiansand RGB nylig trakk seg som arrangør for Roverstevnet 2007 var ikke Nordbys roverlag sene om å ta over hele greia. Dermed blir det roverstevne allikevel, og også denne gangen i Follo. Temaet er "Innsatt", og alt ligger til rette for et fengslende stevne. Helgen er fortsatt 2. - 4. november, så det er bare å merke seg datoen! Mer info kommer fortløpende, så følg med.
Jamboreespeidere på lufta
Kveldens sending på Radio ØB vil ha Jamboreespeidere i studio. I sommer ble det arrangert en verdensjamboree i England i forbindelse med speidingens 100-årsjubileum. Flere speidere fra Follo var tilstede og dette kan man høre om på FM 99,0 eller på nettradio fra klokken 2000 i kveld
Ny troppsleder i 1. Ski
Frode Thorslund har denne høsten tatt over 1. Ski 1. tropp. Frode har tidligere blant annet vært flokkleder i den samme gruppa. Han har også en årrekke vært webmaster for 1. Skis nettsider, men har den siste tiden gjort seg bemerket på kretsplan som en av ildsjelene bak Radio ØB-sendingene "Alltid Beredt".
Åsspeiderne gomlet kake
Alle speiderne i Ås var samlet på Frydenhaug speiderhus da de feiret 100 år med speiding på ekte bursdagsvis. Det ble skikkelig mye bløtkake og marsipankake. Og det ble brus til, selvfølgelig. 100-årsfeiringen hadde Ås-speiderne utsatt til mandag 3. september av praktiske grunner. Egentlige dato var jo 1. august, men da var de fleste spredd for alle ferievinder. Visespeidersjef Solveig Schytz kastet glans over arrangementet og hun benyttet anledningen til å takke både speiderne og ikke minst lederne i 1. Ås for stor aktivitet og for stor innsats.
Lena fra Nordby vant
Årets speiderreality, "Buret", ble arrangert på Minileiren på Breivoll. En gjeng rovere var sperret inne i et bur og skulle leve der mens de løste speiderhistoriske oppgaver. Lene Karlsen fra Nordby 1 vant tilslutt konkurransen og med det også en flott primus
Velkommen til Treffpunkt Sterkerud
Alle med gode følelser for Sørmarka ønskes hjertelig velkommen til Sterkerud speiderhytte søndag 16. september. Det blir turmarsj med start fra klokken 1000. Starten skjer fra grusbanen øverst på Bøleråsen, Siggerudhalle og Karlsrudtjern. Det er merkede løyper og naturstiposter underveis
Treningsløp på Hebekk i kveld
I kveld arrangerer Kolbotn & Skimt orienteringslag åpent treningsløp fra vanntårnet på Hebekk i Ski. Start er mellom klokken 18 og 19 og hver deltaker må betale 20 kroner for et kart. Det tilbys fire ulike løyper med varierende vanskelighetsgrad og lengde
Kjempeminileir
Årets Minileir på Breivoll ble en flott start på speiderhøsten. Flott vær og flotte fasaliteter var med på skape en kjempeflott ramme for over 100 deltakere på den 19. Minileiren. Aktivitetsprogrammet var meget rikholdig denne gangen og lørdagen bød blant annet på rappelering, kassestabling, taubane og balansering på slak line.
"Alltid beredt" med Minileirspesial
Kveldens "Alltid beredt"-sending vil bli viet til reportasjer fra årets Minileir som nylig ble arrangert på Breivoll med langt over 100 deltakere. Sendingen kan man høre på FM 99,0 hvis man er i Folloområdet. Lyttere utenfor kretsens grenser kan høre sendingen på nettradio
Ekstraordinære prosjektmidler
I den ordinære fordelingsrunden av fylkeskommunal kulturstøtte for 2007 vedtok styret i ØBUR å avsette 100.000 av prosjektmidlene til en ekstraordinær søknadsrunde. Midlene skal fordeles etter de fylkeskommunale retningslinjene, og det er kun de fylkesregionale barne- og ungdomsorganisasjonene som kan søke. Søknadsfristen er satt til 14. september.
UF - The Apprentice
Det er på tide å stå for sine egne meninger. I UF - The Apprentice får du muligheten til å gjøre noe med Follo Krets. Det gamle styret er på vei ut, og det er nå du har sjansen til å bli med på noe morsomt.
Lederombud søkes
Follo krets jobber kontinuerlig for å gjøre det mer spennende, attraktivt og givende å være leder for våre speidere. For at dette arbeidet skal bli så vellyket som mulig er vi helt avhengig av din hjelp. Vi trenger forslag til nytt lederombud for Follo krets. Kanskje er det deg, kanskje er det noen du kjenner? Vi leter etter en som kan tilføre lederkolegiumet i Follo krets faglige, sosiale og spennende arrangementer. Og være tillitsvalgt for alle lederne opp mot kretsstyret.
Godvær på Minileiren
Årets Minileir er nå så nær at meteorlogene kan begynne å synse om været. Det ser ut som det blir knallvær på Minileiren og det skulle bety at alt ligger til rette for en flott helg for alle deltakere.
Er du "Alltid Beredt"?
Follo krets fortsetter samarbeidet med Radio ØB om speiderradioprogrammet "Alltid Beredt" som går hver mandag klokken 2000. Ulike speidergrupper har fra gang til gang ansvar for radiosendingen. Denne høsten er det noen ledige mandager for sending på Radio ØB. Kjersti Gjendem er koordinater for sendingene og det anbefales å ta kontakt med henne for å komme på lufta
Kro-Kro-Hawaii på MiniLeir 2007
Alle ønsker å dra til Hawaii, det bare er sånn. Og med årets MiniLeir 2007 har du muligheten. Sammen med dine beste venner kan du ta turen innom kroa på Breivoll helgen 7. - 9. sep. Her får du god mat, hyggelig prat og fete premier!
1. Ski i Radio-ØB
Høstens første sending i det som blir andre sesong av nettradioprogrammet "Alltid beredt" er i gang. 1. Ski speidergruppe setter seg bak mikrofonene i kveld og skal gi lytterne en ny speidersending på Radio-ØB.
JOTA fyller 50 år
I år er det 50 år siden den aller første Jamboree-On-The-Air ble arrangert. Den opprinnelige ideen med å samle speidere over hele verden til speiderleir på lufta uten lange og dyre reiser har samlet millioner av speidere disse femti årene.
Treningsløp i kveld
I kveld arrangerer Kolbotn & Skimt orienteringslag åpent treningsløp fra Oppegård idrettslags klubbhus ved golfbanen på Oppegård. Start er mellom klokken 18 og 19 og hver deltaker må betale 20 kroner for et kart. Det tilbys fire ulike løyper med varierende vanskelighetsgrad og lengde
Tøffe tak for Åsspeiderne
Dugnadsgjeng i lang, lang rekke tømte Ås-speidernes hus for gammel takstein i løpet av tre harde arbeidstimer. Frydenhaug speiderhus er i ferd med å få nytt tak, nytt kjøkken og bli pusset opp med flere malingsstrøk og ny inngangsdør. -Vi har hatt veldig mye byggearbeider på gang det siste året. Oppussingen av Frydenhaug er planlagt i flere år og vi hadde satt av penger til takskifte pluss nytt kjøkken. Da vi i vår også ble utsatt for innbrudd og hærverk på Trampen speiderhytte ble det litt i meste vedlikeholdslaget, selv for oss Ås-speidere, sier gruppeleder for Ås-speiderne Knut Mæhlum. Han understreker nå at Ås-speiderne igjen har fått hodet over vannet og at speiderhuset Frydenhaug – for øvrig ett av de eldste husene i Ås - skal stå helt ferdig til bruk igjen til høsten.
Pål Pedersen (1976-2007)
Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at Myrvollspeider og tidligere roverombud i Follo krets, Pål Pedersen, har gått bort så altfor tidlig. Pål ble 30 år. Han etterlater seg kone og en sønn på syv uker. Pål Pedersen bisettes fra Greverud kirke torsdag 30. august klokken 1300.
Kretsens lederliste
Det har kommet henvendelser fra flere hold i kretsen at kretsens lederliste, som tidligere ble publisert i Kretsnytt, er savnet. Kretsstyret har startet arbeidet med å oppdatere lista og har sendt ut flere henvendelser til gruppene. Så fort gruppene har sendt inn sine oppdateringer, så er trolig lista klar igjen
Alltid beredt til hva?
Det er ikke ofte norsk speiding har vært grunnlag for forskning. Det er lite vitenskaplig grunnlag for det som foregår i speiderbevegelsen her i Norge, men nå har historiestudenten Sondre Ljoså skrevet en veldig interessant masteroppgave i historie som tar for seg speidingens oppstart her i Norge.
Minileir også for bevere og småspeidere
Kretsens høst starter med Minileir i begynnelsen av september. Vanligvis har dette vært et arrangementet som har forbeholdt speidere i vandreralder. Nytt av året er det at også bevere og småspeidere vil bli invitert. For denne målgruppen vil det være et tilbud på lørdagen.
Kretsen tester ut tilbakemeldingsskjema
De som har deltatt på småspeiderdagene og kretskonken i år har allerede fått det med seg. Kretsen tester ut et tilbakemeldingsskjema i forbindelse med sine arrangementer. - Vi ønsker å vite noe mer om hvordan deltakerne våre opplever våre arrangementer slik at vi kan forbedre de. Litt mye er basert på synsing og arrangørenes oppfatninger. Vi ønsker en større bredde i tilbakemeldingene og vi håper dette kan være et nyttig verktøy for både arrangører og kretsen, sier visekretsleder Terje Myhr.
1. Langhus på nett
Det begynner kanskje å bli gammelt nytt, men 1. Langhus speidergruppe kom seg på nett like før sommeren. Gruppa har tidligere også hatt nettside, men den har ligget nede i flere år. Nå er de tilbake på nettet med en flott nettside. Denne gangen ser det ut som nettsiden oppdateres hyppig og at den brukes aktivt som et verktøy i gruppa.
Hvem har vi fokus på?
Ser man på kretser og forbundets terminlister, så er det klart hvor fokus på aktiviteten legges inn. Speiderne i troppsalder. I egen krets blir småspeiderne avspist med to arrangementer. I tilegg er det et par flokkledersamlinger, men disse er ikke for småpeiderne, men deres ledere. For beverne finnes det ikke noe tilbud på kretsplan i Follo. Pengebruken er da også naturlig på et mye høyere nivå for speiderne enn for bevere og småspeidere.
Betal medlemskontigenten
Etter at kretsstyret tok over administrasjonen av påmeldinger og medlemskontroll, har det blitt avdukket at svært mange av de som deltar på kretsens arrangementer ikke er medlemmer. Mye innsats er lagt ned i oppfølging av dette for å håpe at dette kunne bedre seg. Desverre har dette ikke vært så lett og kretsen må denne høsten sette foten litt hardere ned enn man skulle ønske - Desverre er det noen få grupper som ødelegger for de mange. Selv om mange grupper har vært trege, er det fortsatt 3-4 grupper i kretsen som ikke har vist noen som helst evne eller vilje til å rydde opp i dette. Det medfører at alle som skal delta på kretsens arrangementer til høsten må ha medlemsskapet i orden ved arrangementets start. Det gis ikke noe rom for unnskyldninger og at dette kan ordnes i etterkant. Til det viser desverre erfaringen at man i liten grad kan stole på endel gruppers evne til å gjøre opp for seg, sier visekretsleder Terje Myhr. - Nå må det også legges til at mange grupper allerede har god kontroll på medlemmene sine og flere grupper har også blitt veldig flinke etter kretsen satte søkelyset på dette. 1. Langhus, kretsens største gruppe, er et godt eksempel på en gruppe som klarer dette fint, fortsetter visekretslederen
Stallerudhytta stengt for utleie i høst
En av de mest populære speiderhyttene i kretsen, Stallerudhytta, vil ikke være tilgjengelig for utleie den kommende høsten. Muligeten er da tilstede for speidere og andre interesserte å prøve en av de mange andre speiderhyttene i kretsen.
Treningsløp på Granerud ikveld
I kveld arrangerer Kolbotn & Skimt orienteringslag åpent treningsløp fra Granerud skytebane i Ski. Start er mellom klokken 18 og 19 og hver deltaker må betale 20 kroner for et kart. Det tilbys fire ulike løyper med varierende vanskelighetsgrad og lengde
Nytt forbundsmerke klart for salg
Nytt forbundsmerke ble tidligere i år vedtatt og nå er det klart for salg på speidernes nettbutikk, Alltid Beredt. Merket har en spesialpris på 8 kroner ut hele 2007.
Lederløft 07
Få en pangstart på speiderhøsten og bli med på Lederløft 07 på Ingelsrud speidersenter 7 - 9. september. Reis sammen med resten av lederne i speidergruppen din, og styrk miljøet i gruppa samtidig som dere møter andre ledere fra hele landet. Få med deg foredrag av Liv Arnesen, intimkonsert med Guren Hagen, tips om hvordan man kan rekruttere og beholder ledere fra WOSM Europa, masse god mat og en rikholdig meny av emnekurs og aktiviteter
Follospeidere på Sunrice Cermony
Seks ledere fra Follo var tilstede på Sunrice Cermony på Brownsea Island. - Det var en fantastisk opplevelse, et speiderminne som både ga inspirasjon til fortsatt speiderarbeid og bevissthet om hvor sterkt speidersaken står over hele verden, forteller speiderikonet Kjersti Gjendem fra Myrvoll
Siggerudspeiderne på nett
Siggerudspeiderne har kommet på nett i løpet av vårparten. Siggerudspeiderne har for tiden en flokk, en tropp og et roverlag som kaller seg Kuro-Neko. Forøvrig disponerer gruppa også et speiderhus og en flott speiderhytte som heter Tretjernskoia.
Åpne orienteringsløp
Orinteringsklubben Kolbotn og Skimt arrangerer utover høsten en rekke treningsløp som er åpne for alle. Høsten første løp arrangeres fra Granerud skytebane onsdag 15. august. De fremmøtte må ha med 20 kroner til et kart. Dette er en glimrende mulighet for speiderne rundt omkring i Follo å få trent sine ferdigheter i orientering.
På jakt etter nytt lederombud
Kretsen har i lengre tid vært uten lederombud og kretsstyret har like lenge vært på jakt etter noen som kan bekle vervet. Flere kandidater har blitt forespurt uten at noen har takket ja så langt. Kretsstyret er derfor i den situasjon at de ønsker innspill på personer som kunne tenke seg en spennende utfordring med utvikling av kretsens ledere. Terminlistearbeidet for 2008 er i gang og uten et lederombud, blir det vanskelig å planlegge arrangementer for lederne i kretsen neste år
Større tilbakegang for Follo i 2. kvartal
I følge speiderlovens paragraf 5 skal en speider være ærlig. Skal man være ærlig så må man si at kretsen hadde enda større medlemssvikt i 2. kvartal enn hva tilfellet var i 1. kvartal. I løpet av april, mai og juni mistet kretsen 5,5% sine medlemmer da 69 har meldt seg ut. Follo krets har nå 1189 medlemmer. Fortsetter utviklingen vil vi trolig nærme oss 1000 medlemmer rundt juletider.
Ny storkrets på Østlandet?
Det diskuteres for tiden mulighetene for en ny storkrets på Østlandet. En slik ny storkrets er ment å bestå av det som idag er Follo krets, Romerike krets, Fredrikstad krets og Østre Østfold krets. Ideèn diskuteres for tiden på kretsplan mellom kretsene.
Ekstraordinære prosjektmidler
I den ordinære fordelingsrunden av fylkeskommunal kulturstøtte for 2007 vedtok styret å avsette 100.000 av prosjektmidlene til en ekstraordinær søknadsrunde til høsten. Midlene skal fordeles etter de fylkeskommunale retningslinjene, og det er kun de fylkesregionale barne- og ungdomsorganisasjonene som kan søke. Søknadsfristen er satt til 14. september.
Myrvollspeidere i London
Myrvoll har vært i London. De har sett Big Ben, kjørt toetasjes-buss og vært innom en stor lekebutikk.
100 år med eventyr
Speidere fra Follo krets er på tur til England og feirer 100 år med speiding. Hele 654 speidere fra Follo og en del vennskapskretser er nå på leir i England, og står for den største norske speiderfeiringen i utlandet. I fire år har ildsjeler fra Follo planlagt denne turen og samarbeidet med leirstedet for å lage tidenes bursdag. Speiderbevegelsen er 100 år onsdag 1. august. Denne feiringen falt heldig sammen med at speiderne skulle ha kretsleir, og med båt, bil, fly og buss gikk reisen til Tolmers leirsted sist helg.
Besøk på Jamboreen
Flere speidere fra Tolmers har besøkt Jamboreen og de Follospeiderene som er der, vi vil besøke jamboreen hver dag. På Jamboreen kan vi møte speidere fra 158 land!
Tolmers 2007
Follo krets er pa leir i England. Stedet er Tolmers i Cuffley i Hertfordshire. Vi er her sammen med speidere fra Spania, Nederland og England. Les mer pa linkene under 1. Ski sine sider - www.1ski.no
Påmelding til Minileir
Minileiren er det første arrangementet i kretsen etter sommerfeien. Fra høsten av skal alle påmeldinger til kretsens arrangementer skje ved bruk av et eget skjema i form av en excelfil. Dette skjemaet fylles ut og sendes til kretskontoret@follokrets.no
TG-gjensyn på kretsleiren!
På denne kretsleiren skal vi har et tradisjonelt gjensyn for alle med Trekløver-, Gilwell- eller Trekløver-Gilwell. De som i disse dager er igang med sin trening er også velkomne.
Fint besøk på Tolmers!
Vi har fått besked om at speidersjefen, Lars Atle Andersen kommer for å besøke oss på kretsleiren.
Nekrolog Arne Edvard Grimstad
Det er med stor sorg vi mottok meldingen om Arnes bortgang. Med dette har speiderne i Råde mistet sin frontfigur og ildsjel.
Terminliste 2008
Speiderombudet har sammen med sin fantastiske stab utarbeidet et foreløpig forslag til terminliste for sine arrangement i 2008. De ønsker innspill fra speidere, ledere og andre involverte før en endelig terminliste utarbeides.
Nye bilder
Bildegalleriet er oppdatert med bilder fra radioinnspillingene, kretskonken, rovernes popkorntur og NM i speiding.
Få aktuell roverinformasjon på mail
Roverombudet har tatt tak i informasjonsutfordringen til kretsens rovere. Nå går det regelmessig ut nyhetsbrev til over 50 av kretsens rovere. En enkel og grei måte for rovere og roverinteresserte å holde seg oppdatert på hva som skjer for roverne i kretsen. De som ønsker denne informasjonen, kan sende en e-post til kretsens roverombud
Jørn Larsen, ny programansvarlig
Kretsleiren har fått ny programansvarlig og må begynne å arbeide intenst for å få de norske bitene på plass innen vi møtes på Tolmers,
Follosledere på Gilwellkurs i England
Det 64. Trekløver / Gilwellkurs gikk av stabelen i Gilwell Park i Londen i løpet av påsken. Med på kurset var tidligere kretsleder og nå speiderstyremedlem Lars Flateby og kretsleirsjef Andy Hyde. TG-kursene er kjent for sin høye kvalitet og dette kurset på tradisjonsrik grunn ble et stort speiderminne for kretsens to ledere.
Vestbyspeiderne siste gruppe ut
Vestbyspeiderne er siste gruppe ut i denne omgang på Radio ØB. Nå tar programmet sommerferie. Kretsen kan nå se tilbake på et halvt år med radiosendinger som har gitt lytterne mange fine opplevelser
Frognspeiderne koste seg i radioen
I forbindelse med speiderbevegelsens 100 års- jubileum samarbeider Follo krets og Radio ØB om programserien «Alltid beredt». Hver mandag har speidere i Follo ansvaret for et 20 minutters direktesendt program. Denne mandagen var det småspeiderne fra Drøbak Frogn som var programledere.
Filateli
Hva er dette? Det kan kanksje høres ut som en skummel sykdom eller en bisarr legning. Filateli er studiet av og fritidsinteressen som går ut på å samle på frimerker og andre postrelaterte objekter som konvolutter, frankeringsmerker, førstedagsbrev og poststempler. I forbindelse med jubileumet er det nå sluppet to speiderfrimerker.
Støtt opp om marka
Marka er grunnlaget for speidernes aktivitet. Nå er det Sørmarkas fremtid som er truet. Det foreligger planer om å legge en ny E18-trasse rett igjennom Sørmarka, noe som vil ødelegge en veldig fint turområde sentralt i Follo krets. Kretsens speidere og speidergrupper oppfordres derfor å støtte opp om Sørmarkas venner som jobber for å hindre at dette turområdet blir ødelagt.
Skrubbsår og blåmerker er bra
På Aftenpostens nettside kan man lese en interresant artikkel som bør være til interesse for alle speiderledere. Den hevder at oppskrapede knær, skrubbsår på albuer og blåmerker er verdifull erfaring som vil hjelpe barna til å unngå mer alvorlige ulykker senere i livet.
Årets Minileir på Breivoll
Årets Minileir arrangeres 7. til 9. september på Breivoll. Der vil alt det morsomme man vanligvis bare rekker på en hel ukes leir, bli presset sammen til den råeste helga i hele 2007.
Ny gruppeleder i 1. Jeløy
Kjetil Dahl har nylig tatt over etter Hanne Bratli som gruppeleder i en av de mest aktive og største speidergruppene i den sørlige delen av Follo krets. 1. Jeløy består av speidere både i flokk og tropp
Roversamling i Follo
Roverne i Follo har begynt å samle seg og 17. april var det samling. Temaet for samlingen var lek og roverne delte sine erfaringer seg imellom på leker de kjente fra turer, møter og leirbål. Det nye roverombudet i Follo ble også presentert.
Myrvollspeiderne på FRIFO-dagen
Myrvollspeiderne deltok sammen med mange andre organisasjoner på FRIFO-dagen som ble arrangert på Oppegård søndag 22. april. Til tross for regnvær, var mange innom speiderne og fikk en liten smak av speiderens bursdagsfeiring med pinnebrødbaking og pilkast.
Siggerudspeiderne på nett
Siggerudspeiderne er tydeligvis i medvind om dagen. Nå har også gruppa lansert sin egen nettside hvor gruppa blir grundig presentert. På nettsiden kan man blant annet finne informasjon om de ulike enhetene, aktuelle nyheter fra gruppa, samt informasjon om gruppas hus og hytte.
Muffins på Flokkledersamlingen
I nydelig vårvær ble det 11. april avholdt Flokkledersamling på Jeløy. 13 representanter fra fem av kretsens grupper gjorde først unna det formelle med planlegging av Småspeiderdagene. Deretter var det hyggelig samvær med nykokt kaffe og nystekte muffins fra Jeløyspeidernes egen ovn.
Nytt roverombud på plass
Gjertrud B. Mageli fra 1. Kolbotn og Thomas Brustad fra Nordby 1 skal sammen danne det nye roverombudet i Follo. Kretsen har en periode nå vært uten roverombud, og med disse to på plass kan man regne med at det blåser en ny vind i kretsens roverarbeid.
Trekløver / Gilwelloppgave
Marit Carlsen fra 1. Langhus deltok i påsken 2006 på det 63. TG-kurset på Sverveli. Med 25 års erfaring som syklepleier og med stor interesse for førstehjelp, tok Marit for seg førstehjelpsdelen av "Jeg er Beredt"-merkene for stifinner/vandrer.
St. Georgsmarkering på Nylenna
70 speidere fra 1. Kolbotn, Øståsen MS og Myrvoll feiret St. Georgsdagen og Speiderens 100-årsdag på Nyllenna på Greverud. Feiringen startet med gudstjeneste ved Kolbotns nye sogneprest, Sven Holmsen. Legenden om St. Georg ble dramatisert av sepdiere fra Myrvoll
Alaska 2008
Det blir kanotur i Alaska. Det er nå opprettet kontakt med en som leier ut Allykanoer i Fairbanks, Alaska. Det betyr at det helt sikkert blir kanotur, og ikke fottur som det en liten stund så ut til å bli
Lederendringer hos Siggerudspeiderne
Siggerud speidergruppe har nylig avholdt årsmøte i gruppa og det medførte noen endringer i ledersammensetningen i gruppa. Tormod Elvestad har trukket seg tilbake fra GL og FL-vervet. Ny gruppeleder er Thorbjørn Elvestad. Aud Elvestad har tatt over flokken på Siggerud
Husk radio i dag
I dag er det Nesodden/Jaer som lager speiderprogrammet Alltid beredt på Radio ØB. Sendingen starter klokka 20:00, og du kan høre den på FM 99,0 eller på nettradio. Har du gått glipp av noen av de tidligere programmene, så finner du alle her på KretsNett.
Første oppgraderte Peffkurs 2
Første runde med det oppgraderte Peffkurs 2 er gjennomført. Peffkurs 2 har blitt arrangert i snart ti år og tiden var etterhvert moden for en oppgradering av kurset. Speiderombud Bernt Inge Stormoen har vært drivkraften bak oppgraderingen som skal gjøre kurset aktuellt i nye ti år.
Speiding foregår ikke bare i skogen
Nylig var jentepatruljen fra Myrvoll, "Blue Brownies" på Akrylmalekurs hos Anne på Kunst & Hobby i Ski. Der fikk de utforske sin kreative side og en gjeng topp motiverte jenter koste seg hele kvelden. Innledningsvis fikk speiderne en rask innføring i fargelære og akrylkunstens hemmeligheter, før de satte igang å male sine kunstverk.
Småspeiderdagene
Småspeiderdagene arrangeres i år 2. - 3. juni, og skal være på Stallerud speiderhytte. Det er Myrvoll og 1. Kolbotn som arrangerer, sammen med småspeiderombudet. Temaet for årets arrangement er 100 år med speiding!
Og vinneren er...
Årets kretskonk gikk av stabelen på Ødemork i helgen, 21 patruljer koste seg i solen mens de kjempet om plasseringene. Som vanlig var det rundløype, orientering, hinderløype og hemmelig oppgave, i tillegg til inspeksjoner og teorioppgave. Det var en bra innsats fra veldig mange, og noen ga alt for å komme til NM. Men alle kan ikke vinne, og denne gangen var det disse som får seg en tur til Trondheim for å kjempe mot resten av landet: 1. plass: Ørn - Nordby 1 2. plass: Bever - Myrvoll 3. plass: Gaupe - 1. Kolbotn 4. plass: Ekorn - Myrvoll
Utleie av kanoer hos Follospeiderne
Kanosesongen står for døren og både organisasjoner og privatpersoner vi i sommerhalvåret ta seg en padletur. Follos speidergrupper har en rekke kanoer de leier ut. På kretsens nettsider finner man en oversikt over hvilke grupper som leier ut sine kanoer.
Speidersjefen på radioprogrammet
Sist mandag var det jentegruppene Blue Brownies fra Myrvoll og Great Pink Guides fra Langhus som var på Alltid Beredt, radioprogrammet vi lager sammen med Radio ØB. Underveis hadde de også speidersjefen på besøk, i forbindelse med at det var St. Georgsdag. Du kan laste ned både denne og alle de tidligere sendingene her på KretsNett.
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: I hvilket land er Nairobi hovedstad?
Ny leder for Follo RBG
Christian Ødegaard er ny gruppeleder for Follo RBG. Christian har bakgrunn i 2. Ski og tar over ansvaret fra Andreas Myrer. RBG er for tiden i vekst og knytter stadig til seg nye medlemmer.
Har du husket å betale medlemskapet ditt?
Det ordinære medlemsskapskravet for 2007 gikk ut til alle Norges speidere som vedlegg i Speideren som ble sendt ut i siste halvdel av februar. De som ennå ikke har fått betalingsgiro for 2007, må snarest ta kontakt med sin gruppeleder eller NSF. Uteblivende betalingsgiro er som oftest et tegn på manglende innmelding av medlemskapet til NSF. Husk at uten betalt medlemskap er man ikke forsikret, uten anledning til å delta på kretsens arrangementer og rett og slett ikke medlem av speideren.
Speideraksjonen 2007
Årets speideraksjon går av stabelen 21. til 29. april. For fjerde året på rad samarbeider Norges speideforbund med Flyktninghjelpen. Pengene som samles inn i år vil gå til Sri Lanka og bidra til å gi barn og unge som lever i en utrygg hverdag, et minimum av trygghet og tak over hodet.
Skader for ti-tusener av kroner
Innbruddet og hærverket på Trampen i begynnelsen av uken kommer til å koste Ås-speiderne og forsikringsselskapet Gjensidige ti-tusener av kroner. -Mandag tar vi den store vasken, reparerer det som er ødelagt og kaster det som det ikke er håp for, fastslår gruppe- og troppsleder Knut Mæhlum. Han nekter å la pøblene ta styringen på Trampen og innkaller hele troppen – 55 speidere - mandag 16. april til speiderdugnad på hytta i Kroerløypa fra klokken 16.00.
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne en CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hva har høyest brennverdi av bjørkeved eller furuved?
Korps og popkorn
Bli med på vårens rovertur for hele kretsen! Tema for turen er korps og popkorn, og målet er at vi alle skal samarbeide om å bli et fungerende korps i løpet av helgen. Instrumentene lager vi selvfølgelig underveis. Hva popkorn har med dette å gjøre finner du ut underveis. Turen går til Ødemørk, samme område og helg som kretskonken. Dermed kan de som har noe å gjøre der også bli med å leke.
Innbrudd og hærverk på Trampen
Dører er knust, vindu brutt opp, brannslukningsapparater er tømt inne, formfett sprayet utover, flere kilo kaffe og vaffelmiks tømt utover, brusbokser sprengt inne. Trampen speiderhytte i Kroerløypa i Ås var virkelig nedgriset da innbruddet ble oppdaget onsdag 11. april. -Trampen var et fryktelig syn. Det var grist til og ødelagt mye i hovedhytta. Det ser ut som om de som har brutt seg inn virkelig var ute etter å hevne seg for et eller annet, sier gruppeleder Knut Mæhlum. Han synes det er fryktelig trist at Trampen igjen har vært utsatt for innbrudd og omfattende hærverk. Sist var i 1996. Da ble det blant annet tent bål inne i stua. -Vi er kjempeinteresserte i tips fra noen som kan ha hørt eller sett noe. Ta kontakt, ber gruppelederen som håper at en oppklaring av innbruddet og hærverket kan gjøre at Ås-speiderne kan få erstatning for alt som er ødelagt. Innbruddet og hærverket er anmeldt til lensmannen i Ås og politiet var på befaring på hytta onsdag før en ryddegjeng gikk løs på en omfattende og meget grisete rydde- og vaskejobb.
Bålsesongen over
Bålsesongen er over for denne gang. Sola har smeltet all snø og skogbrannfaren er økende for hver deg som går nå fremover. For speidere betyr dette at man må vente helt til 15. september før det igjen er tillatt å tenne opp ild i skog og mark. Husk også at engangsgriller skal man bruke med meget stor varsomhet. Hadde alle vært flinke til dette, ville trolig Nordby 1 fortsatt hatt en speiderhytte på Stuene
Nytt lederombud på plass
Etter en periode uten lederombud, er endelig et nytt lederombud på plass. Rune Røsrud fra Drøbak tar over som kretsens lederombud. Rune har i flere år bidratt som ledertrener i kretsen og skal nå ta fatt på den store oppgaven å løfte kretsens ledertrening.
Tilbakegang hos de fleste grupper
Medlemstallet synker i de fleste av kretsens grupper. I perioden fra 11. februar til 31. mars 2007 ble vi 47 færre medlemmer i Follo krets. 1. Langhus (-3) er fortsatt kretsens største gruppe med 141 medlemmer, mens 1. Ski (-7) og 1. Ås (+4) nå deler 2. plassen med sine respektive 109 medlemmer.
Kretskonkhelgen nærmer seg
Siste helgen i april er det klart for kretskonken. Kretskonken i år arrangeres helgen 27. til 29. april på Ødemørk i Mossemarka. Dette er samme sted som kretskonken ble arrangert i fjor. Ved siden av å fungere som kvalifisering til NM i speiding, er det også en helg spekket med god speideraktivitet som bør passe alle tropper i Follo
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne en CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hvem var det tre siste kretsledere i Follo krets?
Landsleiren i 2009 til Åndalsnes
Speiderstyret har besluttet å legge den neste landsleiren til Åndalsnes. Åndalsnes er sentrum i Rauma kommune og kommunen er etter sigende veldig ivrige på å få speiderne dit i 2009 på landsleir. Forrige gang det ble arrangert landsleir i Åndalsnes var i 1976
1. Ski på troppstur til Rena leir
Den første helgen etter påske reiser 1. Ski 1. tropp på troppstur til Hærens taktiske treningssenter i Rena leir. Har skal speiderne få være med på aktiviteter som ikke kan kalles dagligdagse. Nøyaktig hva aktivitetene blir, er som mye annet med Forsvaret, fortsatt hemmeligstemplet.
Følg med i Radio ØBs sendinger
Follospeiderne er denne våren også å høre på radio med sine sendinger på Radio ØB hver mandag kveld. Last ned sendingene og motta annen informasjon om sendingene på Follo KretsNetts egen radioside
Fire personer i den nye valgkomiteen
Kretsstyrets forslag til ny valgkomite som ble lagt frem på kretstinget i mars, ble enstemmig valgt av tinget. Kretsens nye valgkomite består av Andre Børnes (1. Jeløy), Kjersti Gjendem (Myrvoll), Brit M. Johannessen (1. Langhus) og Lars Flateby (1. Nesodden / Jaer). De to sistnevnte gikk nylig ut av kretsstyret. Valgkomiteen primære oppgave er å finne kandidatert til de valg som skal gjøres på kretsens årsmøte. I første omgang er dette valg av nye personer til kretsstyret.
Flokkledersamling på Jeløy
Første onsdag over påske er det Flokkledersamling for lederne i alle kretsens flokker. Møtet er berammet til Jeløy gård klokken 2000 og på programmet står sikkert blant annet planlegging av småspeidernes store arrangementet, Småspeiderdagene
Nytt forbundsmerke vedtatt
Etter en ny høringsrunde har speiderstyret nå bestemt seg for nytt forbundsmerke. Valget falt på alternativ 1 i forslagsdokumentet. Dette var et valg som også var i tråd med ønsker som var kommet frem under diskusjoner i kretsen vår
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne en CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Erfaringsbasert læring er et begrep som speiderbevegelsen liker å spre rundt seg. Ukas spørsmål er rett og slett: Hva er erfaringsbasert læring?
Kretsen oppgraderer Punkt 99
Punkt 99 har lenge slitt i motbakke og stedet fremstår ikke helt som ressurssenteret Follo Speidersenter. Kretsleder Vidar Falck-Muus har lenge ønsket å gjøre noe med dette og et flertall i kretsstyret har nå bestemt at det i første omgang skal settes av 100.000 kroner. - I første omgang ønsker vi å bygge på selve huset med ytterligere overnattingsmuligheter og et godt kjøkken egnet for kretsens kurs, sier en entusiastisk kretsleder
Ny generalsekretær på plass
Karen Johanne Strømstad (41) var på vei til Finse på snøhuletur med speidergruppa si da hun fikk spørsmålet – ” vil du bli den nye generalsekretæren i Norges speiderforbund?” Karen Johanne blir den første kvinnelige generalsekretæren i Norges speiderforbund.
Nesten 32.000 i underskudd i fjor
Regnskapet for 2006 som ble fremlagt på kretstinget viste et underskudd i fjor på nesten 32.000 kroner. Til tross for underskuddet er ikke kretsens økonomi truet de kommende årene, takket være en solid egenkapital. Et enstemmig kretsting godkjente regnskapet ved akklamasjon.
Ny revisor valgt
På kretstinget på Langhus i Mars ble Vigleik Lutnæs fra 1. Jeløy valgt som kretsens nye revisor. Han tar over for mangeårig revisor Truls Falkenberg. Revisorens oppgave er i første omgang å gå igjennom kretsens regnskap i forkant av kretstinget på våren og komme med sin revisorfaglige uttalelse til kretstinget om hvordan regnskapet er ført.
Historien om Stallerudhytta
Ideen til en speiderhytte for Solbråtanspeiderne ble født på et ledermøte i 1.Solbråtan Gruppe (guttespeidere) allerede i 1957 og i 1958 startet innsamling av penger til et byggefond. Vi ønsket et bredt samarbeide med speiderjentene, som da hadde planene klare om en speiderpiketropp under Norsk Speiderpikeforbund. Hytta ble derfor organisert som en stiftelse som ble godkjent av begge forbund.
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hva er en kordell?
Lederne vil ha praktisk rettede kurs
Lederne i Follo krets ønsker seg praktisk rettede kurs. Det er iallefall konklusjonen etter at temaet lederkurs ble diskutert på sist kretsting. Lederne ønsker at de kursene som avholdes skal være integrert i allerede eksisterende arrangementer og være rettet mot basiskunnskaper. Første skritt på vegen mot i imøtekomme disse ønskene vil bli gjort på kretskonken, som også skal inkludere et "lederuniversitetstilbud" til lederne
Hederstegnet til Lars Flateby
Det var en rørt Lars Flateby som på kretstinget på Langhus mottok NSFs Hederstegn for sin innsats for speidersaken gjennom mange år. Lars har ved siden av å være aktiv i sin egen gruppe 1. Nesodden / Jaer gjennom mange år, lagt ned en enorm innsats også i kretsen. Lars har ved siden av mange år i kretsstyret som både visekretsleder og kretsleder, også vært en viktig brikke i forbindelse med mange av kretsens arrangementer. I høst ble Lars valgt inn i Speiderstyret
Hvordan var Stuene?
Arbeidet med gjenreisning av Stuene speiderhytte har begynt. Forhåpentligvis vil det etterhvert stå en ny hytte klar. En speiderhytte er imidlertid mye mer enn en bygning, det følger også med en masse sjel. Nordbyspeiderne ønsker å videreføre noe av sjelen og minnene i Stuenehytta og i den forbindelse ønsker de seg bildemateriale og annen informasjon om hvordan hytta var
Nær 1500 deltakere forventet til Tolmers
Leirsjef Andy Hyde begynner å få deltakertallene for Tolmers 2007 på plass. Slik det ser ut nå forventes det et sted mellom 1200 til 1500 deltakere på jubileumsleiren i England til sommeren. Av disse, vil ca. 600 deltakere, ha norsk som morsmål.
Besøk fra Speiderstyret
Speiderstyret ønsker en tettere kontakt med landets kretser. I den forbindelse hadde Follo krets besøk av speiderstyrerepresentant Håvard Djupvik på vårens kretsting. Djupvik presenterte årets Speideraksjon og forbundets nye kolleksjon med profileringsartikler. I tillegg fikk Follo skryt for sitt arbeid med langtidsplanen, hvor fokuset er lagt på kvaliteten i speiderarbeidet.
SpeiderQuiz
Speiderquiz Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hvilken nasjon er den eneste nasjonen i verden som ikke har et firkantet flagg?
Solbråtanspeidernes historie
Norsk Speiderguttforbund godkjente 1.Solbråtan Speidergruppe den 26.sept.1956 med gruppeleder Harry Harestad,troppsleder Odd Bertelsen og tr.assistentene Frank Eiklo,Kjell Lund og Arne Johnsen .Troppen startet opp med 10 aspiranter,som raskt vokste til 30 speidere. Samtidig var arbeidet i gang med å starte en ulveflokk og en speiderpiketropp. Planene var fra første dag et nært samarbeide pike- og guttespeiderne og med felles foreldreforening.
Peffkurs 2 har blitt forbedret
Peffkurs 2 har gjennom snart ti år vært en stor suksess i Follo. Speiderombud Bernt Inge har nå sett litt nærmere på kursets innhold og gitt kurset en justering i forhold til nivået på kursdeltakerne og hva som er aktuelle emner. Påmeldingsfristen for kurset er på grunn av påsken satt til tirsdag 27. mars
Follospeidere på You Tube
På www.youtube.com ligger en musikkvideo til "Det er ennå tid" som var landsleirvideon for landsleiren på Skaugum i 1989. I videoen ser man klart speidere fra flere speidergrupper i Follo. Speidere bør ha skarpe øyne, så klikk på linken under og se etter Follospeiderne
Reportasje fra første radiosending
Skispeiderne fikk æren av å være første gruppe ut i radiosatsningen til Follospeiderne. TV-Oppegård var på plass i radiostudio og fulgte sendingen. Intervjuer med de som var med og mer kan du se på på TV-Oppegårds web-tv
Speidere i 8. marstog
Flokkmøte til Fagerstrand flokk på Kvinnedagen 8. mars handlet nettopp om denne dagen. Ulvungene fikk høre litt om hvorfor vi feirer 8. mars, og hva denne dagen har betydd for likestillingen. Etterpå skulle ulvungene finne ut hva de selv ville gå i tog for, og lage plakater med slagord på. Det ble også bakt puppeboller i pyntet i rød og blå farger, som er fargene til de to kullene våre.
Speiderquiz
Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hvilket dyr er med i kretsmerket til Hedmark krets?
1. Langhus på Radio ØB i kveld
Samarbeidet mellom Follo krets og Radio ØB har blitt lagt merke til langt utenfor kretsens grenser. I kveld er det 1. Langhus 1. tropp som sitter bak mikrofonene når "Alltid beredt" går på lufta klokka 2000. Følg sendingen på FM 99,0 eller på nettradio.
Stuene reiser seg fra asken
Arbeidet med gjenreisning av Nordby 1 speidergruppes hytte, Stuene, som brant ned i fjor er i gang. All graving er nå ferdig og det er klart for støping av ny såle. Endelig ser det ut som ting løser seg for Nordbyspeiderne
Kretsens første langtidsplan vedtatt
Kretsens første langtidsplan ble vedtatt vårens kretsting. Langtidsplanen vil være styrende for kretsen de kommende årene og har en varighet fra 1.1 2008 til 31.12 2011. Satsningsområdene er utdanning, lederpleie, administrasjon og kommunikasjon. Langtidsplanen har allerede høstet ros for å være gjennomarbeidet og realistisk. Kretsstyret skal nå begynne arbeidet med å inkludere langtidsplanen i kretsens virksomhet
Størst stemning for alternativ A
Forbundet ønsker et nytt forbundsmerke og har lansert fire alternativer. På kretstinget i begynnelsen var de foreslåtte alternativene diskusjonstema. Alternativ A fikk størst oppslutning blant de fremmøtte. Dette er det alternativet som ligger nærmest det merket vi har idag og som et av mange argumenter ble det trukket frem at dette alternativet ville også gjøre det mulig å fortsatt bruke dagens bannere og merker.
Vidar ble valgt som ny kretsleder
Visekretsleder Vidar Falck-Muus fra Oppegård tok på kretstinget sist helg steget opp som kretsleder i Follo krets. Nye styremedlemmer ble Andreas Myrer fra Nordby 1, Øyvind Bjørndal fra 2. Ski og Nina Myklebust fra 1. Langhus. Marit Carlsen fra 1. Langhus var ikke på valg, Ingvild Haugen fra 2. Ski tok gjenvalg og Terje Myhr fra Follo krets ble visekretsleder
Referatet fra høstens kretssting
Referatet fra høstens kretsting er underskrevet av de rette personene og foreligger nå i en offisiell utgave. På høstens kretsting på Berger sto blant annet budsjett for 2007, terminliste og kretsens langtidsplan på agendaen
Follospeidere på Radio ØB
Hver mandag kveld klokka 20.00 skal en speidergruppe i Follo lage og ha ansvaret for et lite radioprogram. Det skal handle om alt det spennende Follo speiderne gjør. Kåring av århundrets speidersang og feiring av 100 år med speiderbevegelsen i 2007. Programmene lages i samarbeid med Radio ØB, og det første programmet ble sendt i dag.
Måneder igjen til Holmenkollstafetten
Selv om snøen for tiden ligger over det meste av Follo, er det ikke lang tid igjen til vårens vakreste eventyr som noen liker å kalle det, går av stabelen. I midten av mai er det klart for Holmenkollstafetten og Follo krets skal stille et lag. Stafetten består av 15 etapper og speidere som har ønske om en bestemt etappe bes melde sin interesse til lagleder for Follos lag, Bernt Inge Stormoen
Krav om medlemskontigent
Krav om medlemskontigent for 2007 er nå sendt ut til alle medlemmer som vedlegg i medlemsbladet Speideren. Medlemskontigenten har forfall i løpet av kort tid og det blir nå en utfordring for gruppene å følge opp at alle sine speidere faktisk betaler kontigenten
Bare 17 småspeidere på vinteraktivitetsdagen
Årets vinteraktivitetsdag for småspeidere ble arrangert på Bråtetjern på Siggerud. På programmet sto pølsegrilling, postløype, aking og skigåing. Desverre fant bare 17 småspeidere veien til dette arrangementet som er småspeidernes eneste kretsarrangement i vinterhalvåret.
2. Rygge er på gang
2. Rygge lå i høst nede med brukket rygg og søkte støtte fra kretsens fond for grupperettede tiltak. Visekretsleder Vidar Falck-Muus tok umiddelbart ansvaret med å følge opp gruppa og driften går stadig bedre. Det er en gruppe med mange gode ressurser og min jobb blir å hjelpe de å strukturere og planlegge speiderarbeidet fremover, sier visekretslederen til Follo KretsNett
Mye god info om Tolmers er på plass
Tolmersleiren nærmer seg og administrasjonstaben har kommet på banen med masse nyttig informasjon om leiren for de som skal delta. Den nyeste informasjonen og masse mer finner du på leirens hjemmesider
Bra start på Ledertrenerkurset
Follo krets har dette året sendt Martin Olaisen og Andy Hyde på Ledertrenerkurs i regi av forbundet. Målet er at Martin og Andy skal være viktige ressurspersoner innen kretsens ledertrening i årene som kommer. Første kurshelg er allerede avholdt i Bergen og på programmet den helgen sto praksistrening i gjennomføring av økter på lederkurs. Deltakerne fikk prøve seg som kursholdere og fikk nyttige tilbakemeldinger fra de andre deltakerne. Nå går Martin og Andy inn i en praksisperiode hvor de skal bidra på lederkurs i egen krets før de igjen samles for en avsluttende helg i oktober
Åsspeiderne samlet 150 til gudstjeneste
Ute-speidergudstjenesten med Follo-prost Knut Lein på Trampen speiderhytte søndag 4. februar ble en knallsuksess. Tunet var fylt opp med besøkende og speidere da solen titten frem fra skyene. Det ble salmesang, tekstlesing, trekkspilltoner av Liv Folkvord, lovsang og de sju retningers bønn under åpen himmel.
Delta på Speiderlederkurset
Speiderlederkurset er den avsluttende delen av Norges speiderforbunds lederutdanning. Kurset bygger på Lederintro, Sikkerhetskurset og Programkurset. Alternativt Trening 1 og 2 etter gammel kursstruktur. Helgen 9. til 11. mars arrangeres Speiderlederkurset for vår region på Kvernmoen nær grensen til Sverige.
Speiderquiz
Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hvor mange planeter er det i vårt solsystem?
Kretsens lederutdanning i fare
Kretsen har ennå ikke fått noe lederombud på plass. Kirsten Hyde ga tidlig i høst beskjed om at hun trekker seg tilbake fra vervet og det har ikke lykkes å ordne noe nytt lederombud for kretsen. Hvordan dette skal løses er usikkert og kretsstyret vil sette pris på alle gode innspill i saken.
Klart for valg
Mars måned er valgmåned i kretsen. Til kretsstyret skal det velges fire nye personer. Perioden for Bernt Inge, Ingvild og Brit er over, men størst spenning er det kanskje knyttet til valget av ny kretsleder. Lars Flateby ble som kjent valgt inn i Speiderstyret i høst og har gitt beskjed om at han ikke tar gjenvalg som kretsleder. Interesserte og andre som har noe å mene om valgene, bes ta kontakt med valgkomiteen
Knappe 1300 medlemmer i Follo
Per 11. februar besto Follo krets av knappe 1300 medlemmer. Størst er fortsatt 1. Langhus speidergruppe med 144 medlemmer. Gruppa har mistet 24 medlemmer siden november og fortsetter trenden vil 1. Ski trolig være den største gruppa i Follo når vi nærmer oss sommeren.
150 år med Baden-Powell
Speidingen begynte med en liten teltleir under ledelse av Robert Stephson Smyth Baden-Powell fra 1. august i 1907. Ideen og aktivitetene sprette seg som ild i tørt gress. Torsdag 22. februar er det 150 år siden grunnleggeren vår ble født! Allerede i 1920 var Follo i gang med litt speiding på Kolbotn, og i 1922 kom den første Kolbotn-troppen og Ås fulgte etter i 1923. 1. mai 1929 ble Follo krets stiftet på Kolbotn. Mer enn 38 millioner jenter og gutter er i dag aktive speidere i verdens største barne- og ungdomsbevegelse. Presis klokken 08.00 onsdag 1. august vil/skal alle verdens speidere markere at det er 100 år siden Baden-Powell startet speiderbevegelsen. Dette gjøres ved at speiderne gjentar sitt Speiderløfte.
1. Kolbotn uttaler seg om nytt forbundsmerke
Høringsfristen for nytt forbundsmerke er satt til 20. februar. 1. Kolbotn har behandlet saken på gruppeting og kommet med en høringsuttalelse hvor de er kritiske til flere sider av et eventuelt nytt forbundsmerke
Magnus Sandvei fra 1. Jeløy vant julenøttene
I romjulen var det julenøtter også på Follo KretsNett. Mange svarte på spørsmålene og på det første kretsstyremøtet etter jul var det trekning. Kretsleder Lars Flateby foretok trekning og den heldige vinner er Magnus Sandvei fra 1. Jeløy. Lars Monsens bok "Norge på langs" er på vei i posten.
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Hva er semafor?
Rosa helsetrøyer fra Ski vant
Rosa helsetrøyer fra 1. Ski vant Speider Eliteklassen under årets volleyballcup i Sofiemyrhallen. I jumboklassen gikk Ørn fra 1. Ås av med seieren, mens Muldvarpene fra 1. Langhus vant Rover Eliteklassen
Frist for innbetaling av leirkontigent
28. februar er gruppenes frist for innbetaling av 2. avdrag på leirkontigenten til Tolmers. I denne omgang skal 1000 kroner per deltaker betales inn til Tolmerskomiteen. Gruppene skal i denne forbindelse også fylle ut et skjema som skal sendes inn innen 1. mars. Selve leiren starter lørdag 28. juli og varer til søndag 5. august
Ny avstemning om nytt forbundsmerke
Norges speiderforbund lanserte tidligere i høst et nytt forbundsmerke. Det forslaget skapte reaksjoner man ikke har sett maken til siden Titten Tei tok fyr på Mandalsmessa i 1974. Forslaget ble i all klokhet trukket tilbake med lovnader om en mye bedre prosess ved neste runde om nytt forbundsmerke. Nå har NSF kommer med fire forslag til nytt forbundsmerke og alle som måtte mene noe om dette må komme på banen nå.
Papirer til kretsting
Innkallingen til kretstinget i mars er nå tilgjengelig for nedlasting. Papirkopier er også sendt ut til gruppene.
Vinterspeidingskurset endret
Det har av sikkerhetsmessige grunner blitt en endring i årets vinterkurs. Det vil derfor ikke være vinterspeidingskurs på fjellet, men vinterkurs i skog. Kurstemaene er dermed også endret. Påmeldingsfristen er utsatt en uke.
SpeiderQuiz
Hver uke er det mulighet å vinne CD med 13 speidersanger innspilt sommeren 2004 i forbindelse med kretsens 75-årsjubileum. Ukas spørsmål er: Fra hvilket dyr får vi hermelin?
Søk om pengestøtte innen 15. februar
Søknadsfristen for økonomisk støtte gjennom Sparebankstiftelsen er 15. februar. I fjor mottok mange speidergrupper inntil 30 000 kroner i støtte til speiderutstyr og speideraktiviteter. I år deler Sparebankstiftelen ut til sammen 100 millioner til forskjellige organisasjoner og foreninger i Norge. Speidergrupper som ikke mottok støtte i fjor oppfordres til å prøve lykken i år.
Vinterferd i fjellet
Dette er et nytt tilbud for deg som ønsker å bli bedre kjent med vinterfjellet. Vinterferd blir lagt opp som en ferd hvor vi naturlig kommer innom temaer som turplanlegging, orientering, vegvalg i skredutsatt terreng, sikkerhet etc. Bruk denne muligheten til å bli tryggere i vinterfjellet
Bilder fra campen
Vi har nå fått lagt ut noen bilder fra Camp Alpin.
Påmelding til Åpen tropp på Tolmers 2007
Nå er tiden inne for å melde seg på til åpen tropp på kretsleiren i England til sommeren. Åpen tropp ledes av Lars Flateby og Sven Bjørn Lilleslåtten. Åpen tropp er et tilbud for speidere som ikke har noen speidergruppe å dra sammen med til England sommeren 2007
Reisetips på vei til Tolmers
Hvis man ankommer flyplassen London Stansted anbefales det å dra direkte til leiren og ikke hele "melkeruten" inn til London og ut igjen. Det tar bare ca 40 minutter å kjøre fra Stansted til leiren. Station Cars Cuffley er behjelpelig med å frakte speidere fra Stansted til leiren for ca £10 per person en vei. De har minibuss og mulighet for henger til bagasje. Dette må selvfølgelig avtales på forhånd. Station Cars Cuffley kan nåes på telefon + 44 1707 876401
Glemt igjen utstyr på Campen?
Her er en liste over hittegods fra Camp Alpin. Alt ligger på kretskontoret, og kan hentes der. I tillegg er det fint om alle som hadde med sorte Salomon-støvler sjekker om de har fått med feil par hjem.
Smaksforvirring
Denne enkle leken egner seg godt til en pause på et møte. Leken setter smakssansene på prøve på en ufarlig, men artig måte.
Leie utstyr på Campen?
Hvis noen har tenkt å leie alpinutstyr på Geilo til Camp Alpin, er det veldig lurt om dere sier ifra til Morten i staben på forhånd. Dere vil da få en god del rabatt, og det vil bli gjort klart på forhånd så det går raskere å hente det på lørdag.
Blåsekonkurranse
Denne leken egner seg godt som underholdning på et leirbål eller rett og slett bare som en morsom pause på et møte. Selv om det er pusten man bruker i denne leken, er det ikke gitt at den største med mest lungekapasitet vinner.
Kretstinget legges trolig til Langhus
Bare noen få avklaringer gjenstår før det er klart at vårens kretssting legges til Langhus. I år, som i fjor, vil kretsen arrangere det hele over to dager. På fredagen er det diskusjonsgrupper og middag, mens selve tinget gjennomføres på lørdagen
Hater stormkjøkken
På turer med roverlaget til Oppegård er nok ikke stormkjøkken sett på som en bra ting å ha med, iallefall ikke hvis lagleder Daniel Mood Haugom skal ha et ord med i laget. Der skal man ha full effekt når maten skal tilberedes, noe som et stormkjøkken ikke kan gi når det må konkurrere med allslags primuser
Follo er fortsatt uten lederombud
Etter mange år med god dekning på ombudsfronten, begynner også Follo og merke problemene med å få folk til å ta på seg verv. For tiden er kretsen uten lederombud. Lederombudet har ansvaret for kretsens lederutdanning. Uten et lederombud vil arbeidet med utdanning av kretsens ledere bli redusert.
Leieprisene for Stallerud endret
Stallerud speiderhytte ligger ved Siggerudveien og er en av kretsens mest populære hytter. Hytta eies av en stiftelse med tilknytning til Solbråtan speidergruppe og er ettertraktet av både speidere og leietakere utenfor speideren
Klart for GL-samling og Peffkurs 0
Det er lenge siden kretsen har arrangert en GL-samling. I morgen inviterer kretsstyret alle gruppeledere til en GL-samling på Langhus speiderhus. Pararellt med GL-samling arrangeres det et Peffkurs 0 for lederne i tropp hvor det er mulighet for å lære litt om hva Peffkurspakken til kretsen består av.
Speidergudstjeneste med Follo-prosten
Uansett vær og føreforhold: Søndag 4. februar klokken 11.00 blir det ute-speidergudstjeneste med Follo-prost Knut Lein og Ås-speiderne på Trampen speiderhytte i Kroerløypa. Speiderne håper på smekkfullt Trampen-tun. Alle må kle seg for å være ute!
Detektiver på Ungdomsforum
Du ser dem hele tiden på tv, det er noe spennende med detektiver. Nå får du sjansen til å være en. Neste UF handler om samarbeid med andre mennesker hvor målet er å løse saken, hva har skjedd og hva skal skje? Finn det ut på neste UF – en litt annerledes tur.
Bruk av straff
Straff er en ord det er knyttet mange vonde følelser til. Bare det bør være grunn nok til å prøve å unngå bruk av straff i speiderarbeidet. Imidlertid kan det dukke opp tilfeller hvor man må slå ned på uønsket atferd ved bruk av straff. Å gjøre dette på riktig måte er ikke lett og de følgende fire rådene kan hjelpe ledere litt lenger på vei
Bjørn tar over som troppsleder i Myrvoll
Børre Gunnerud har gitt seg som troppsleder for en av kretsens beste tropper de siste årene. Gruppeleder Bjørn Ruberg tar nå over som troppsleder for Myrvollspeiderne og vil videreføre det gode speiderarbeidet for speiderne på Myrvoll
Bli med til snøen
Om tre uker er det endelig Camp Alpin, og vi skal få more oss i snøen en hel helg. Vi skal til Geilo, og der er det supre forhold. Turen er for vandrere og rovere, og koster 700 kr per person. Dette dekker alt, så finn fram skiene og meld dere på! Det er begrenset med plasser på bussen, så det lønner seg å være tidlig ute.
Å fremme positiv atferd
En leder som skaper et godt sosialt miljø i sin enhet, har lagt det viktigste grunnlaget for godt speiderarbeid. Ofte handler et slikt arbeid om å forsterke den positive atferden til speiderne og dermed sørge for at den positive atferden blir den dominerende atferden i speiderenheten. I dette arbeidet kan våre 7 gode tips være nyttige
Meld deg på Peffkurs 1
19. til 21. januar er det igjen klart for Peffkurs 1 på Ski speiderhus. Dette kurset er grunnleggende for patruljeførere og kommende patruljeførere i Follo. Kurset gir en innføring i peffrollen og hvordan peffen holder sine egne patruljemøter. Kursleder er vårt nye speiderombud, Bernt Inge Stormoen
Blindebukker rundt et bord
Dagens lek er en lek som krever et stort bord med god plass rundt. Bordet må stå fritt i rommet uten stoler omkring. Deltakerne skal rundt dette bordet forsøke å fange hverandre med bind for øynene
Blikkboksgjemsel
Denne formen for gjemsel krever raske bein, og ender som regel med masse hyl og latter og en bulkete hermetikkboks.
Hvordan takle aggressivitet
Aggresjon skaper ikke noe godt sosialt miljø. I speideren er vi avhengig av å hele tiden skape et positivt sosialt miljø. Det hjelper ikke hvor godt treningsprogrammet fra forbundet er, hvis alt foregår i en enhet preget av mobbing og aggresjon. Å takle dette er en stor utfordring for våre ledere og vi gir dere derfor seks gode råd på veien
Nytt reisebrev fra Limassol
Etter ett kort julebesøk i heimen, er Mari tilbake på plass sin faste plass i Limassol
Hvordan gi hensiktsmessig ros
Å gi speiderne ros er viktig. Ros gir speiderne selvtillit og tro på egne ferdigheter. Ros skaper et positivt miljø og forsterker det folk er gode på. Men å gi hensiktsmessig ros er kanskje ikke så lett som mange tror, men ved å følge disse fem tipsene blir det kanskje litt lettere
Abonner på nyheter med RSS
Abonner på Follo KretsNetts RSS-feed å få de daglige oppdateringene levert til deg. RSS er en funksjon som brukes til å videreformidle utdrag av innhold fra en nettside som oppdateres jevnlig. Ved å bruke linken til venstre på kretsens nettside, kan man enkelt abonnere på denne tjenesten.